Klasyczna zupa pomidorowa. Bez kombinowania, taka jak u mamy Lubię różne wersje zup pomidorowych, toskański krem pomidorowy, sycyliski czy z dodatkiem pieczonej papryki, ale ostatnio najlepiej smakuje mi wersja klasyczna.

Składniki:
bulion warzywny / z kurczaka / rosół
marchewka
pomidory – u mnie domowej roboty przecier pomidorowy
1 łyżka koncentratu pomidorowego
sól, pieprz
ryż lub makaron – w zależności jak bardziej lubisz

Gotujemy bulion, dodajemy ekstra marchewki, pomidory oraz koncentrat pomidorowy. Gotujemy na małym ogniu przez ok. 30 minut. Doprawiamy do smaku i podajemy z ryżem lub makaronem. Szybko i mało roboty, bo w zasadzie taka zupa pomidorowa sama się gotuje

Wartości odżywcze 1 porcji, miska ok. 300 ml w wersji z ryżem na rosole:
Kalorie: ok. 270
Węglowodany: ok 45 gr
Białko: ok. 10,5 gr
Tłuszcz: ok. 8,5 gr