Ciepłe, zapiekane śliwki pod chrupiącą pierzynką to idealna przekąska na jesienne dni. Do tego kawa z mlekiem lub herbata pasują idealnie

Składniki:
300 gram śliwek węgierek
20 gram płatków owsianych
10 gram wiórków kokosowych
10 gram płatków migdałowych
1 łyżka syropu klonowego
10 gram masła

Przygotowanie:
Umyte śliwki kroimy na połówki , usuwamy pestki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Mieszamy płatki owsiane, wiórki kokosowe, syrop klonowy i zimne masło starte na grubych oczkach. Zamiast masła można dodać oleju kokosowego, ale osobiście uważam że odrobina masła nikomu nie zaszkodzi i nie ma co popadać w paranoję. Poza tym masło po prostu pasuje

Śliwki posypujemy przygotowaną kruszonką i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez około 25 minut. Po około 15 minutach posypujemy zapiekane śliwki płatkami migdałów i pieczemy przez 10 minut.

Z podanej ilości wychodzą 2 małe porcje lub 1 większa, w zależności od możliwości i naszego bilansu dziennego kalorii, makro i innych ważnych rzeczy dla fit człowieka

Wartości odżywcze dla powyższej ilości:
Kalorie: ok. 450 kcal
Białko: ok. 8 gr.
Węglowodany: ok. 53 gr.
Tłuszcze: ok. 22 gr.