Propozycja idealna dla wegan, bo nie ma ani jajek ani sera. Taki sernik wegański smakuje też osobom, którym takie produkty nie przeszkadzają i bez mrugnięcia okiem wciągają zwykły sernik

Składniki na ok. 20 porcji:

Dolna warstwa:
3/4 kubka namoczonych daktyli
1/2 kubka pestek słonecznika
1/4 kubka migdałów
szczypta soli
odrobina zimnej wody, jeśli masa wyjdzie za sucha

Środkowa warstwa:
1 kubek namoczonych nerkowców
1/4 kubka syropu z agawy
1/4 rozpuszczonego oleju kokosowego
2 łyżeczki olejku waniliowego
1 łyżka soku z cytryny

Górna warstwa:
1 kubek namoczonych nerkowców
1 kubek borówek
1/4 kubka rozpuszczonego oleju kokosowego
1/4 kubka syropu z agawy

Każdą warstwę miksujemy oddzielnie w blenderze.  Następnie nakładamy kolejne warstwy i robimy małe serniczki. Można też zrobić jeden większy sernik, jeśli nie mamy czasu. Gotowe serniczki wkładamy do zamrażalnika na ok 1 godzinę.
Przed zjedzeniem najlepiej wyciągnąć ciacho ok 15 minut wcześniej, żeby troszkę zmiękło.

Wartości odżywcze 1 porcji*:
Kalorie: ok 290 kcal
Białko: ok. 6 gr.
Węglowodany: ok. 21 gr.
Tłuszcz: ok. 20 gr.

*UWAGA! nie polecam objadania się tym wegańskim sernikiem na codzień z uwagi na dużą ilość tłuszcu w 1 porcji. Co prawda ten tłuszcz jest zdrowy, ale wszystko z umiarem. Na raz jemy 1 porcję (słownie: JEDNĄ) A szersze uzasadnienie znajdziecie TUTAJ.