Dzisiaj zapraszam do przygotowania sałatki tajskiej. Jestem wielką fanką tej kuchnii, bo jest nie tylko pyszna, ale i zdrowa. Tak więc będę Wam co jakiś czas przemycać tajskie smaki i zachęcać do tej kuchni. W domu mistrzem w przygotowaniu tej sałątki jest mój narzeczony, zresztą wszystkie przepisy kuchni tajskiej wychodzą mu wyśmienicie

Nazwa sałatki po tajsku brzmi Yam Wun Sen czyli pikantna sałatka z makaronem ryżowym. Sałatka tajska jest idealna na lekki obiad lub kolację. Można jeść zarówno na ciepło, jak i poczekać aż ostygnie.

Składniki na 2 porcje sałatki:
100 gr makaronu ryżowego vermicelli
150 gr mięsa mielonego z indyka
3 szalotki
1/2 opakowania pomidorków koktajlowych, ok 150 gr
3 pałki selera naciowego
1 papryczka chili (opcjonalnie, ale naprawdę polecam dodać chociaż trochę, bo podkręca smak)
2 ząbki czosnku, posiekanego

Sos robimy z:
2 łyżek sosu rybnego
2,5 łyżek soku z limonki
2 łyżeczek cukru brązowego

Makaron moczymy w ciepłej wodzie przez około 10 minut lub wrzucamy do gorącej, gotującej się wody na około 1 minutę. Sposób przyrządzenia zależy od makaronu i zaleceń jakie umieścił producent na opakowaniu. Mięso mielone gotujemy w wodzie (można dodać mięso mielone wieprzowe). Pomidorki, selera i papryczkę chili kroimy. Wszystkie skłądniki łączymy i dodajemy do nich sos.

W porcji mamy:
Kalorie: ok 310
Węglowodany: 45 gr
Białko: 22 gr
Tłuszcz: 6,5 gr