Lekkie i smaczne, idealne placki na lato
– 1 duża cukinia
– 3 małe marchewki
– 1 całe jajko
– 3 białka
– 5 łyżek mąki żytniej razowej typ 2000, ok 75 gr
– czosnek, sól, pieprz, kmin rzymski i czosnek niedźwiedzi
– olej rzepakowy do smażenia

Cukinię i marchewki ścieramy na tarce na grubych oczkach. Ważne, aby z cukinii odcisnąć sok oraz żeby nie ścierać środka cukinii, część z pestkami wyrzucamy. Dodajemy resztę składników. Białka można ubić, wtedly placki będą delikatniejsze. Smażymy na oleju rzepakowym, ale nie przesadzamy z ilością, żeby nie ociekały tłuszczem. Po usmażeniu kładziemy placki na papierowym ręczniku, aby nadmiar tłuszczu w nim pozostał, a nie zagościł w naszym żołądku

Na zdjęciu placki podane z odrobiną jogurtu naturalnego i łososia wędzonego, ale wyśmienicie smakują też same Z tej ilości składników wychodzi 14 średnich placków.

Wartości odżywcze dla 1 porcji (7 placków), bez dodatków:
Kalorie: ok 320
Węglowodany: ok 43 gr
Białko: ok 16 gr
Tłuszcz: ok 10 gr