Nie ma nic prostszego i smaczniejszego na chłodniejsze poranki. Pieczone jabłka z płatkami owsianymi i bakaliami. Jabłka w takiej wersji są pyszne i do tego oczywiście spełniają normy fit

Składniki na 1 porcję:
1 większe jabłko (najlepiej kwaśne)
20 gram płatków owsianych górskich
10 gram rodzynek
10 gram orzechów laskowych
20 gram odżywki białkowej (u mnie waniliowa)
cynamon
kardamon
1 łyżka syropu klonowego

Przygotowanie:
Odcinamy górną część jabłka, tak żeby jej nie uszkodzić, bo będzie służyła nam jako „przykrywka”. Wydrążamy środek  i kroimy go na małe kawałki (pestki i ogryzek wyrzucamy).

Płatki owsiane, rodzynki i orzechy moczymy wcześniej w ciepłej wodzie (wystarczy ok. 30 min). Płatki i orzechy będą łatwiejsze do strawienia, a rodzynki podczas pieczenia nie powiększą się do rozmiarów winogron

Tak przygotowane, odsączone z wody nadzienie mieszamy z pokrojonym jabłkiem, cynamonem, kardamonem i odżywką białkową. Wkładamy do wydrążonego jabłka i zakrywamy naszą jabłkową „przykrywką”.

Jabłka pieczemy przez około 30 min. w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C.

Na koniec pieczone jabłka polewamy odrobiną syropu klonowego. Smacznego!

Wartości odżywcze 1 porcji:
Kalorie: ok. 350 kcal
Białko: ok. 20 gr.
Węglowodany: ok. 45 gr.
Tłuszcze: ok. 9 gr.