Dzisiaj będzie orientalnie, prawdziwa uczta dla kubków smakowych. Przedstawiam przepis na Pad Thai czyli narodowe danie Tajlandii.

Zazwyczaj robię to danie na oko, tak mnie nauczyła przemiła Tajka. Z Pad Thai jest  trochę tak jak z naszym bigosem. Doprawia się go do smaku, różni się trochę w zależności od regionu Tajlandii. Ale zawsze jest to makaron ryżowy, który w smaku jest lekko słodki, ostry i kwaskowaty. Dla Was podaję odmierzone ilości produktów, potrzebne do przyrządzenia 1 porcji :) Ja zawsze robię pad thai w wok’u. Można spróbować na zwykłej patelni, ale nie daję gwarancji że wyjdzie, bo nigdy tak go nie robiłam.

Składniki na 1 porcję:
40 gr makaronu ryżowego
1/2 cebuli
1 średni pomidor
1/2 średniej marchewki
100 gr. kurczaka/krewetek/tofu
kiełki fasoli mung/szczypiorek
10 gr. orzeszków ziemnych niesolonych
sok z limonki
olej do smażenia
1/3 kubka wody

Przyprawy, ilość zależnie od smaku:
sos sojowy, ok, 1 łyżki
sos grzybowy , ok. 1-2 łyżek (dostępny w sklepach z produktami azjatyckimi)
świeże chili lub płatki chili
1 ząbek czosnku
opcjonalnie, ja dodaję woda cukrowa (1/4 kubka wody + 1 łyżeczka brązowego cukru)

Makaron ryżowy moczymy w ciepłej wodzie żeby zmiękł. Podsmażamy krótko na oleju posiekaną cebulę, wyciśnięty czosnek, pokrojone pomidory, startą na grubych oczkach marchewkę oraz tofu/kurczaka/krewetki. Uwaga: smażenie trwa krótko, więc kurczaka kroimy dosyć cienko. Dodajemy namoczony makaron oraz wodę. Mieszamy wszystko razem i smażymy przez 1-2 minuty. Dodajemy sos sojowy, sos grzybowy, wodę cukrową, orzeszki ziemne, chili, kiełki fasoli mung lub szczypiorek oraz sok z limonki, Mieszamy przez chwilę wszystko razem i gotowe.

Wartości odżywcze 1 porcji:
Kalorie: ok. 470 kcal
Białko: ok. 26 gr
Węglowodany: ok. 54 gr
Tłuszcz: ok. 18 gr