Kotlety z buraka? Czemu nie! Tzw. buraczanexy robi się bardzo szybko i bardzo prosto

Składniki:
150 gr suchej kaszy jaglanej
1-2 buraki(w zależności od wielkości) – ja kupuję już ugotowane buraki, ale nie starte, tylko w całości. Przyśpiesza proces robienia kotletów
Cebula
Natka pietruszki
Pestki słonecznika
Mąka kukurydziana, aby zlepić kotlety, może być inna, według upodobań
Jajko
Sól, pieprz, słodka papryka, kmin rzymski, czosnek

Gotujemy kaszę jaglaną, po ostudzeniu dodajemy do niej ugotowane i starte na grubych oczkach buraki, drobno posiekaną i podsmażoną cebulę, pestki słonecznika, natkę pietruszki, jajko, mąkę i przyprawy do smaku. Wszystko razem mieszamy i smażymy lub pieczemy w 200 st. C w piekarniku ok 30-40 minut (na papierze do pieczenia, po 20 min przewrócić na drugą stronę). Koniec Proste, prawda?

Wartości odżywcze 1 sporego kotleta  z buraka:
Kalorie: ok. 350 kcal
Białko: ok 9 gr.
Węglowodany: ok. 40 gr.
Tłuszcz: ok. 5 gr. (pieczone) / ok. 14 gr.