Fit pasztet czyli święta nie muszą oznaczać tylko ciężkich potraw!
Robi się go szybko, składniki nie są wyszukane więc jeszcze zdażycie go upiec Do tego jest idealny dla wegan, bo nie zawiera żadnych produktów pochodzenia zwierzęcego.

Składniki
1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
3-4 marchewki (w zależności od wielkości)
1 cebula
1-2 pietruszki
1/2-1 seler
natka pietruszki
100 ml oleju rzepakowego
1 szklanka orzechów laskowych
Przyprawy do smaku: czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, czosnek, sól, pieprz, chilli świeże lub suszone płatki chilli, musztarda, tymianek, majeranek. Ja przypraw daję dosyć sporo, żeby smak był intensywniejszy, ale to już zależy od Was

Seler, marchewkę, pietruszka i cebulę ścieramy na tarce na grubych oczkach i dusimy na patelni do miękkości. Dodajemy ziele angielskie, liście i czosnek. Po uduszeniu warzyw wyjmujemy liście i ziele angielskie. Łączymy razem z kaszą, olejem, orzechami i resztą przypraw, a następnie blendujemy na gładką masę. Przekładamy do blachy* i pieczemy w piekarniku ok. 45 min w 200 s.t C. Po upieczeniu trzeba odczekać parę godzin żeby pasztet się nie rozwalal przy krojeniu.

* ilość składników wystarczyła mi na blachę o wielkości 17×25×4,5cm.

Wartości odżywcze w 100 gr
Kalorie: ok. 200 kcal
Białko: ok. 3,6 gr.
Węglowodany: ok. 10,5 gr.
Tłuszcz: ok. 17 gr.