W weekend jakoś więcej pokus jest dookoła, zatem kto ma ochotę na coś słodkiego to proponuję FIT BROWNIE
Robi się szybko i prosto:
– puszka czerwonej fasoli (odcedzamy)
– 3 łyżki kakao naturalnego, nie instant
– 4 całe jajka
– 1 płaska łyżeczka sody
– szczypta soli
– 3 łyżki miodu (jeśli jest twardy, trzeba rozpuścić)
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 50 gr cukru trzcinowego (jedyne zło w tym cieście, można zastąpić stewią)
Wszystko razem blendujemy i do masy dodajemy posiekane nie za drobno:
– daktyle
– 50 gr gorzkiej czekolady (u mnie akurat 80%)
– orzeszki (ja miałam ziemne, ale myślę że spokojnie mogą być laskowe lub migdały)
Mieszamy, wylewamy na małą blaszkę i pieczemy ok. 25 min w 180 st. C. Ciasto trochę urośnie i trzeba uważać żeby nie przesuszyć.