Domowe kostki warzywne są tym, czego potrzebuje Twoja zupa czy sos, aby miały głęboki, pełny smak. Jak wiadomo nie zawsze mamy czas, aby posiłek przygotować na domowym bulionie, ale w prosty sposób możemy sobie ułatwić życie.  Zamiast gotowych kostek rosołowych proponuję przygotowanie domowego bulionu w większej ilości i zrobienie z niego kostek warzywnych. Jak się robi domowe kostki warzywne? Szybko i prosto

Składniki:
2 marchewki
1/2 białej części pora
2 pałki selera naciowego
1 cebula
1,5 szklanki wody
olej do smażenia
pieprz czarny ziarnisty
sól
liście laurowe
ziele angielskie
tymianek
lubczyk

Warzywa myjemy, obieramy, siekamy i podsmażamy na patelni. Dodajemy wodę i dusimy na wolnym ogniu. W międzyczasie przyprawy rozcieramy w moździerzu i dodajemy do warzyw. Lubczyk siekamy. Przypraw musimy dodać naprawdę sporo (oprócz soli), bo nasze kostki mają stanowić koncentrat smaku. Kiedy warzywa będą miekkie i odparuje z nich woda,  miksujemy je blenderem i przekładamy do foremek, które używamy do mrożenia lodu. Kiedy masa wystygnie wstawiamy do zamrażalnika i wyciągamy kiedy potrzebujemy

Z podanej ilości składników wychodzi ok. 25 kostek