Sklepowa granola zawsze ma dużo cukru. Dlatego lepiej kupić składniki potrzebne do jej wykonania, niż gotowy produkt. Dodatkowa przewaga domowej granoli nad kupną to możliwość zrobienia jej z tych składników, które się lubi najbardziej. Zatem poniższe składniki są tylko propozycją, którą możesz dowolnie modyfikować.

Składniki suche:
1 szklanka płatków owsianych
1 szklanka płatków jęczmiennych
0,5 szklanki płatków migdałowych
0,5 szklanki wiórków kokosowych
0,25 szklanki pestek dyni
0,5 szklanki niesłodzonej żurawiny
Składniki mokre:
0,5 szklanki miodu
0,25 szklanki wody
2 łyżki oliwy z oliwek

Wymieszaj w misce składniki suche, oprócz żurawiny. Następnie dodaj składniki mokre, miód można roztopić, żeby łatwiej się mieszało. Rozłóż masę na blasze i wstaw na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Wymieszaj składniki, dodaj żurawinę i piecz przez kolejne 10-15 minut, aż nabierze złotobrązowego koloru. Zostaw granolę do ostygnięcia i przełóż do pojemnika. Przechowuj w lodówce, wytrzyma ok. miesiąca, o ile jeszcze będzie, w co szczerze wątpię

*z podanej ilości przygotujesz granolę, która zmieści się w litrowym słoiku
** w odróżnieniu do sklepowej granoli ta nie jest pozlepiana w kawałki, tylko sypka. Wynika to z dużo mniejszej ilości cukru, braku syropu glukozowo-fruktozowego czy innych słodkich zamienników.

Co możesz dodać do granoli?
płatki, pestki, owoce suszone, wiórki kokosowe, wanilię, orzechy, miód, syrop klonowy.