Botwinka to zupa idealna na letnie dni. Można ją przyrządzić w wersji tradycyjnej na ciepło,  a także przerobić na chłodnik (przepis na chłodnik w tym wpisie). Zupy robię zawsze na oko. Więc na botwinkę nie podam dokładnej ilości składników i wartości odżywczych. Ale zapewniam, że jest to zupa zdrowa i warto ją włączyć do menu.

Składniki:
Włoszczyzna
Botwinka, 2 pęczki
Śmietana 12 lub 18%
Masło, 1 łyżka
Koperek
Sól
Kwasek cytrynowy lub sok z cytryny
3 garnki

Do garnka z wodą dodajemy umyte i obrane warzywa oraz masło. Gotujemy wywar.
W drugim garnku gotujemy posiekaną botwinkę (bez liści). Czas gotowania – aż zmięknie.
W trzecim garnku gotujemy posiekane liście botwinki. Dodajemy do nich sok z cytryny lub kwasek cytrynowy, niedużo. Chodzi o to, aby botwinka miała ładny, soczysty kolor i nie zrobiła się brunatna. Czas gotowania – do miękkości.

Łączymy wszystkie składniki. Dodajemy posiekany koperek, sól, odrobinę śmietany. Botwinkę podajemy z jajkiem na twardo