Sezon na szparagi trwa, jest krótki więc trzeba korzystać póki są :)

Skladniki na 3-4 porcje, w zależności od możliwości ;)

Ok 750 ml bulionu warzywnego
1 pęczek białych szparagów
2 szalotki
Por, tylko biała cześć
Czosnek
Sól, pieprz, tymianek
Masło
Na odrobinie masła podsmażamy drobno posiekane szalotki, pora oraz czosnek. Dodajemy pokrojone w kawałki szparagi i smażymy razem ok 5 min. Wszystko wrzucamy do gotowego bulionu, dodajemy przyprawy i gotujemy aż szparagi będą miekkie. Blendujemy wszystko i podajemy z platkami migdałów.

Wartości dla 1 porcji:
Kalorie: ok 100
Białko: 3,5 gr – mało, dlatego warto podawać np. z piersią z kurczaka
Węglowodany: ok 16,5 gr
Tłuszcz: ok 4 gr