Pyszne, delikatne i bezglutenowe placki z jabłkiem. Są chrupiące i zdrowe, a do tego sycące.

Składniki:
1/2 szklanki mąki gryczanej
1/2 szklanki mąki jaglanej
2 całe jajka
3/4 szklanki mleka roślinnego (u  mnie ryżowe)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2 jabłka
olej kokosowy

Żółtka oddzielamy od białek i dodajemy do mleka. Mieszamy razem. W oddzielnej misce ubijamy białka na pianę. Dzięki nim placki będą puszyste. Suche składniki: mąki, proszek do pieczenia i sól mieszamy razem. Do mleka i żółtek powoli dodajemy składniki suche jednocześnie mieszając. Na koniec dodajemy białka i delikatnie łączymy je z masą.

Jabłka kroimy na 0,5 centymetrowe krążki, zanurzamy je w cieście i smażymy na oleju kokosowym.
Do placków z jabłkiem idealnie pasuje konfitura z porzeczek i jogurt naturalny